Werkwijze

Hoe verloopt het

Werkwijze

Intake-gesprek

Nadat je het verhaal van je klachten hebt verteld, zal ik met nog een aantal aanvullende vragen proberen een beeld van de situatie te krijgen. De vragen stel ik zowel vanuit mijn medische achtergrond, alsook vanuit mijn beroep als acupuncturist.

Beoordeling

Na een kort lichamelijk onderzoek gericht op de klacht beoordeel ik de situatie. Als er geen redenen zijn om van acupunctuur af te zien kunnen we direct door naar de volgende stap.

Behandeling

Je ligt hiervoor op de behandelbank en krijgt op basis van diagnostiek aan de tong, de pols en de oorschelp een aantal kleine naaldjes in de oorschelp en op meerdere plaatsen op het lichaam. Regelmatig worden de naaldjes geactiveerd door ze even te manipuleren.

Veel gestelde vragen over

acupunctuur

Hoeveel behandelingen?

Bekijk antwoord

Dat is van te voren niet altijd te voorspellen. Sommige klachten zijn in een paar behandelingen opgelost, andere klachten kosten meer tijd. Over het algemeen kan een behandelserie van 5 á 7 behandelingen een reëel beeld geven van de mogelijkheden die acupunctuur in uw geval kunnen bieden.

Doet de acupunctuur pijn?

Bekijk antwoord

Het  plaatsen van een naaldje doet vaak een kort moment pijn. Bij de lichaamsacupunctuur zoek je als acupuncturist door manipulatie van het naaldje het “De-Qi-gevoel” op, ook wel het “arrival of the qi” genoemd. Qi is het Chinese woord voor “energie”. Het moment waarop het “De-Qi”-gevoel ontstaat voel je vaak als een plaatselijke druk of lichte doffe pijn. Dit gevoel ebt weg als de naald niet meer gemanipuleerd wordt. Ook is volstrekt pijnloze acupunctuur (bijv. bij kinderen) mogelijk: m.b.v. een LASER-pen kun je ook acupunctuurpunten stimuleren.

Geeft het bijwerkingen?

Bekijk antwoord

Het fijne van acupunctuur is dat het een natuurlijke behandeling is die vrijwel geen bijwerkingen kent. Soms is er de dag van en na de eerste behandeling(en) sprake van een zekere moeheid en loomheid. Ook kan er de zogenaamde “begin-verergering” optreden, een fenomeen dat je bij meerdere complementaire behandelmethoden kunt zien: het lichaam gaat aan de slag met het oplossen van het probleem, maar schiet daarin wat door. Soms ontstaat er een kleine blauwe plek, dáár waar een naald gezeten heeft.